Bazeni Poljud

Bazeni Poljud

Mjesto: Split
Radovi: Sanacija pokrova

Kompleks Bazena Poljud u Splitu, sagrađen je za potrebe Mediteranskih igara 1979. god. Nosiva konstrukcija je izvedena iz dva “S” armirano-betonska šuplja nosača. S nosači su međusobno okvirno povezani AB gredama velikog raspona. Između nosača izvedena je sekundarna konstrukcija od čeličnih sajli isprepletenih u dva smjera pod 90 stupnjeva.

Čelična konstrukcija zbog svojih svojstava elastičnosti i velikih raspona (preko 80 m dužine i 60 m širine) pri vjetrovitom vremenu oscilira po visini i do 60 cm. Nad čeličnim sajlama položena je i učvršćena valovita limena Z obloga. Cijelo krovište je valovito u oba smjera. Na limeni pokrov položena je toplinska izolacija FESKO francuske proizvodnje d-6 cm. Završni sloj je izveden od Braas PVC folije RENOFOL C.

Nakon 12 godina korištenja izolacija je  postupno gubila svoja svojstva. Postala je kruta, armatura u samoj foliji je izbivala na površinu, pri jakom vjetru počeli su se otkidati veliki komadi izolacije. Jedino rješenje je bilo rekonstrukcija pokrova.

Sanaciju ili bolje rečeno rekonstruciju cjelovitog pokrova izveli smo za 40 radnih dana (datumi za proslave su uvijek prisutni). Izmijenjeno je više od 50 % tolinske izolacije upotrebom extrudiranog polistirena. Za hidroizolacijsku opnu odabrana je folija HYPALON. Tehnologilu pričvrščivanja i polaganja uz stručnu pomoć ing. Gerda izvedena je nehrđajućim pričvrščivaćima (36.000 kom). Rad se izvodio na velikim strminama tako da su radnici cijelo vrijeme radili  osigurani konopcima. Više puta smo upozoravali korisnike da krovna površina nije namijenjena skaterima ali to je bilo teško spriječiti.