O nama

Palir je osnovan 1991 godine i već nakon osnutka smo se orjentirali na zaštitu objekata kulturne baštine, spomenika od svjetske važnosti. Upočetku je to bila i stvarna zaštita od granata upućenih iz  garnizona u Divuljama na objekte u Trogiru (katedrala sv.Lovre, crkva sv. Ivana i sv. Barbare, Palača Čipiko itd.) na kojima smo izvodili  sanacijske i rekonstrukcijske radove. Tu djelatnost njegujemo do danas i predstavlja osnovicu djelatnosti na području Dalmacije. U suradnji sa onda mladom i  poletnom ekipom konzervatora entuzijasta iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Splita u okrilju Ministarstva za zaštitu kulturnih dobara ta suradnja  traje i unaprijeđuje se do danas.

Pojam zaštite objekata od svih vrsta vremenskih utjecaja smo postavili kao filozofiju firme. Svi objekti su izloženi vanjskim negativnim utjecajima. Sunce, kiša, nagle izmjene niskih i visokih temperatura, smog, led, itd.

Jedan segment naših djelatnosti se  odnosi na sanaciju  šteta koje su već nastale na objektima u što se ubrajaju gotovo sve vrste objekata od kamena kao i konstrukcije od armiranog betona, izolacija ravnih krovišta, podzemnih dijelova objekta itd.

Drugi segment se odnosi na odabir tehnologija kako bi na novim objektima te štete u budućnosti bile što manje a održavanje objekata što jednostavnije. To nije ni najmanje jednostavno jer proizvođači diktiraju svojom ponudom na tržištu po principu “ko je glasniji” a neupućeni investitori i sami najčešće podlegnu “galami” kao i priučeni izvođači. To se u prvom redu odnosi na hidroizolacijske materijale.

Od samog početka postavili smo ciljeve u primjeni materijala i tehnologija za izvođenje radova na sanacijama i novim objektima: materijali i rad sa tim materijalima moraju biti maksimalno prijateljski i neškodljivi u odnosu na okoliš i radnike koji rade s njima za vrijeme izvođenja i kasnije za svo vrijeme trajanja izvedenih radova sa mogućnošću reciklaže.

Primjenom jednoslojnih hidroizolacijskih materijala kao i ugradnjom super lakih temo betona  (u čemu smo pioniri u Hrvatskoj) preuzeli smo veću odgovornost, ali i mogućnost da radove svedemo na najkraći rok izvođenja, produžili garancije i mogućnost da radove izvodimo diljem naše Domovine.