Zeleni Krovovi

Zeleni krovovi su nažalost još uvijek vrlo slabo zastupljeni i općenito malo vidljivi u našim krajevima. Još jednom smo svjedoci lošoj informiranosti zbog koje često investitori ili korisnici odbijaju ovo rješenje zbog straha o visokim troškovima ili zbog održavanja zelenih krovova.

Ravni krovovi su peta fasada i takvi trebaju biti tretirani bez obzira na odabrano rješenje. U našim klimatskim uvjetima je zaista šteta ne iskoristiti ravnu površinu krova ili terase i obogatiti ga zelenilom.

Bitno je napomenuti da postoje više vrsta zelenih krovova:
• ekstenzivni (nisko zahtjevni) zeleni krov
• intezivni (zahtjevni) zeleni krov

Ekstezivni zeleni krov koji je jednostavniji za postavu i ne zahtjevan za održavanje je pravo rješenje ako imate krovove i krovne terase koje želite pretvoriti u vrt i dati dodatnu kvalitetu vašim stambenim prostorima, pogotovu u gradovima gdje sve više nedostaje zelenih površina.

Prednosti zelenih krovova su mnogobrojne, od povećanja kvalitete življenja, poboljšanja toplinske i akustične izolacije do stvaranja prirodnog staništa. U današnje vrijeme betonizacije krajnje je vrijeme da osiguramo i uživamo u našem zelenom kutku na visinama.

U zemljama na sjeveru je trend zelenih krovova već odavno započeo, nadamo se da ćemo i mi uskoro moći slijediti taj primjer.