• DUGOGODIŠNJEIskustvo
  • BRZINAi efikasnost
  • VRHUNSKIRadovi

Neizostavna stavka

Tijekom vrelih ljetnih dana neprocjenjivo je ohladiti se u bazenu. Na tržištu postoji širok asortiman bazena, koji se prvenstveno razlikuju po vrsti materijala konstrukcije i unutarnje obloge, te sustavu pročišćivanja. Svakako prije projektiranja i izgradnje bazena potrebno je postaviti pitanje „Kakav bazen želim“, te uz već navedene vrste bazena odabrati željenu veličinu, oblik i poziciju kako bi Vam uživanje u ljetnim mjesecima bilo što ugodnije.

Hidroizolacija bazena je neizostavna stavka kod izgradnje novog ili uređenja postojećeg bazena. Ukoliko se kao završni sloj ugrađuje bazenska keramika ili mozaik na pripremljenu betonsku podlogu nanosi se hidroizolacijski polimercementni premaz koji će potpuno osigurati konstrukciju od negativnog djelovanja vode iz bazena. Radi se o dvokomponentnom polimercementnom premazu koji je prilagođen niskim zimskim temperaturama, otporan je na stajaću vodu, niske i visoke temperature i na cikluse odmrzavanja i smrzavanja.

Proces hidroizolacije bazena

Površine AB zidova i ploče potrebno je očistiti od svih kontaminata (ulja za oplate, masnoća, mrlja, sredstva za vezanje). Čišćenje se izvodi brušenjem ili vodenim pranjem pod visokim tlakom sa ili bez posebnih deterđenata (zavisno o stupnju onečišćenja). Pozicije na kojima je beton iscurio iz oplate ili je formirao ispupčenja kao i nedovoljno čvrste dijelove potrebno je oštemati. Betonske površine zidova i dna se bruse ili sačmare do zdravog sloja kako bi se izravnala podloga ili odstranio labavi sloj cementnog mlijeka čime se otvaraju eventualne pukotine i nevidljivi plinski džepovi. Nakon obrade površine se detaljno čiste od ostataka prašine usisavanjem ili ispuhivanjem kompresorom. Konstruktivne pukotine se duboko otvaraju brusilicom pod kutom i poprečno na njih se otvaraju šlicevi.

Nakon usisavanja prašine u šliceve se umeću ojačanja. U pukotinu i šliceve se nalijeva epoksidna smola po kojoj se posipa suhi kvarcni pijesak. Punjenje pukotina i šliceva se ponavlja sve dok podloga povlači smolu u sebe. Nakon stvrdnjavanja smole slijedi brušenje. Reprofilacija uočenih većih neravnina na površini betona, pozicija oštemanog i sagregiranog betona, šupljina u betonu i na pozicijama distancera izvodi se reparaturnim mortom potrebne granulacije.

Nanošenje prajmera

Na tako pripremljenu površinu nanosi se prajmer. Pripremljene površine stijenki bazena izoliraju se polimercementnim premazom u dvije ruke, druga nakon potpunog sušenja prve ruke. Na dnu bazena, u prvu ruku premaza, utapa se ojačanje od armaturnog platna. Premaz se može nanositi gleterom, kratkodlakim valjkom ili četkom. Završni sloj bazena, od keramičke obloge ili mozaika, lijepi se na potpuno umreženi hidroizolacijski premaz.

Kada se želi ubrzati vrijeme izrade bazena, koristi se hidroizolacijski završni epoksidni premaz za bazene koji objedinjuje hidroizolaciju i završni dekorativni sloj te snižava troškove i vrijeme potrebno za izgradnju bazena. Radi se o hidroizolacijskoj boji koja je namijenjena direktnom
kontaktu s bazenskom vodom. To je premaz bijele ili efektne svijetlo plave boje koji bazenima daje prekrasan izgled.

Kontaktirajte nas

Trebate savjet ili konzultacije sa stručnjacima?

Obratite nam se s povjerenjem