• DUGOGODIŠNJEIskustvo
  • BRZINAi efikasnost
  • VRHUNSKIRadovi

Ispravna izvedba ravnog krova

Ravni krov je cjelovita građevna konstrukcija sastavljena od niza različitih slojeva. Uzimajući u obzir da ravni krov ima ulogu zaštite građevine od vanjskih utjecaja poput padalina, topline ili hladnoće, iznimno je bitna ispravna izvedba ravnog krova te upotreba kvalitetnih materijala.

Iako se nazivaju ravnim krovovima, gotovo svi ravni krovovi imaju nagib kako bi se osiguralo da kišnica može istjecati. Zbog prethodno spomenutih utjecaja, ravni krov mora sadržavati određene slojeve, ispravno položene te u međusobnoj vezi. Nosiva konstrukcija predstavlja prvi sloj, odnosno podlogu na koju se nastavljaju ostali slojevi. Sljedeći sloj je beton za nagib odnosno sloj za pad koji omogućava najmanje nagibe krovnih ploha prema mjestima za odvod oborinskih voda. U slučaju izvedbe stropne ploče u nagibu, ovaj sloj se ne izvodi.

Parna brana

Parna brana, kao što i samo ime govori, osigurava da vodena para ne uđe u sloj toplinske izolacije te da ne dođe do sloja hidroizolacije. Parna brana se ispravno polaže na topliju stranu toplinske izolacije.

Potrebno je napomenuti da se ispod sloja parne brane i betona za nagib najčešće ugrađuje i sloj za izjednačavanje tlaka. Ovaj sloj pomaže pri izjednačavanju pritiska vodene pare iz prostora ili vlage zadržane prilikom gradnje.

Zadatak hidroizolacijskog sloja

Sloj toplinske izolacije ima ulogu smanjivanja toplinskih gubitaka kroz krov zimi, osiguravanje toplinske stabilnosti ljeti te osiguravanje stacionarnosti difuzijskog tlaka vodene pare. Idealan položaj sloja toplinske izolacije bio bi iznad svih slojeva ravnog krova, no to najčešće nije izvedivo zbog karakteristika većine toplinskoizolacijskih materijala. Zbog toga se sloj toplinske izolacije postavlja ispod hidroizolacije. Toplinska izolacija ravnog krova se izvodi pomoću tvrdih sintetskih pjena, ploča od kamene vune i ploča od staklene pjene.

Zadatak hidroizolacijskog sloja je sprječavanje prodiranja vode na ostale slojeve krova te prostore ispod krova. Posljednji sloj ravnog krova je zaštitni sloj čija je uloga zaštita hidroizolacijskog sloja od mehaničkog djelovanja, utjecaja insolacije te toplinskih oscilacija.

Kontaktirajte nas

Trebate savjet ili konzultacije sa stručnjacima?

Obratite nam se s povjerenjem