• DUGOGODIŠNJEIskustvo
  • BRZINAi efikasnost
  • VRHUNSKIRadovi

Hidroizolacija temelja nužna je i pouzdana zaštita od utjecaja oborinskih voda. Štiti od vlage i drugih vremenskih pojava. Prodor vode u našem objektu može prouzrokovati veliku štetu, te se zbog toga ne isplati štedjeti na hidroizolaciji. Osobito je važna hidroizolacija kuće u kontaktu objekta s tlom i hidroizolacija krova.

Gdje je potrebna hidroizolacija?

Što je potrebno izolirati? Balkone, terase, ravne krovove, kontakt zgrade s terenom i temeljnom pločom treba izolirati od prodora vode kontinuiranim slojem poliuretanske ili bitumenske hidroizolacije. Izvedba hidroizolacije važna je i za sanaciju zbog posljedica mraza, padalina poput tuče, snijega i velike vrućine, koji uzrokuju rastezanje i skupljanje materijala.

1. Koja je najbolja hidroizolacija temelja?

Najbolja hidroizolacija temelja je bentonitna hidroizolacija DRACO BENT 500. Prednosti iste su brzina i fleksibilnost ugradnje neovisno o vremenskim uvjetima na gradilištu te postojana kvaliteta.

2. Koliko je važna hidroizolacije ravnog djela krova?

Hidroizolacija krova objekta je ključna za zaštitu objekta od prodora vode jer je na tom dijelu objekt najizloženiji atmosferskim utjecajima. Ipak, ne smije se zanemariti niti hidroizolacija ostalih dijelova objekta (podrum, balkoni, spojevi stolarije, mokri čvorovi…) kako bi objekt u potpunosti bio zaštićen i funkcionalan.

3. Kakvi se problemi mogu pojaviti na objektu ukoliko se ne izvrši hidroizolacija?

Ukoliko hidroizolacija objekta nije izvedena ili je nekvalitetno izvedena prodori vode mogu u kratkom roku izazvati znatnu štetu na interijeru objekta i imovini koja se nalazi unutar objekta. Na dugi rok negativno djelovanje vode može ugroziti samu konstrukciju objekta i s tim povezanu statiku. Osim toga postoji i rizik negativnog utjecaja na zdravlje korisnika objekta kroz pojavu gljivica i plijesni unutar objekta.

Pri postavljanju hidroizolacije dostupno je više elemenata. Najčešće se upotrebljava poliuretanska ili bitumenska hidroizolacija u trakama, koje se polažu u neprekidni sloj i na rubovima spajaju varenjem. Za zaštitu kontaktne točke osiguravaju se dodatnom trakom. Trake mogu biti samoljepljive, za jednostavnije postavljanje izravno na konstrukciju. Prednost poliuretanske folije je vodonepropusnost. Otporna je na sve vremenske utjecaje, čak i na UV zrake, temperaturna opterećenja, mehanička oštećenja i pruža 100 % zaštitu od prodora vode.
Hidroizolacijski materijali, poliuretan, izotekt…

Bitumenski premaz, na primjer Fragmat ili Ibitol, je masa za izradu hidroizolacije za izolaciju temelja vrućim varenjem, postavljanje ljepljivih bitumenskih traka s uloškom i lijepljenje izolacijskih ploča. Nanosi se izravno na konstrukciju prije postavljanja bitumenske trake.

Hidroizolacija podruma iznutra

Klasični način hidroizolacije koji se dosad primjenjivao je postavljanje slojeva unutar objekta, dakle na temeljnoj ploči. Cokl se najprije zaštiti stiroporom, u skladu sa SIST EN 13163, europskom direktivom o građevinskim proizvodima. Stiropor XPS upotrebljava se za zaštitu hidroizolacije, a istodobno i kao toplinska izolacija.

 1. Temelj i vanjska strana zida premazuju se ibitolom prije postavljanja hidroizolacije. 2. Do visine premaza, odnosno u području cokla do visine oko 30 cm i iznad temelja te iznad temeljne ploče upotrebljava se bitumenska traka za zavarivanje u skladu s direktivom 3. Ako je objekt izložen vodi pod tlakom, postavlja se dvoslojna ili troslojna bitumenska traka za zavarivanje. Broj slojeva hidroizolacije ovisi o dubini objekta.

Pravilno postavljanje hidroizolacije

Najnaprednije polaganje hidroizolacije je izolacija ploče s vanjske strane, odmah na kontaktu objekta sa zemljom. Pravilno postavljanje hidroizolacije odvija se na sljedeći način: 1. Ispod temeljne ploče, zbog opasnosti od prodora vode ili skupljanja vode, koja može prilikom smrzavanja podići temelje, najprije se ugrađuje polistirenska hrapava ploča s preklopom debljine između 5 i 8 cm. Ona se polaže na učvršćenu podlogu ili temeljni beton. 2. Na stiropor se lijepi samoljepljiva bitumenska traka, na kojoj se zavare preklopi. 3. Iznad sloja hidroizolacije polaže se stiropor debljine 2 x 10 cm ili 20 cm. 4. Zid se s vanjske strane premazuje ibitolom, a slojevi bitumenske trake zavarenim preklopima, 5. gdje se zatim lijepi izolacija od stiropora. 6. U slučaju tlaka vode ili hidrostatičkog tlaka, postavlja se i čepasta folija.

Hidroizolacija ravnog krova

Zbog direktnog utjecaja oborinskih voda, hidroizolacija ravnog krova je od iznimne važnosti za njegovu trajnost. Dostupno je više vrsta ravnih krovova na betonskoj ili drugoj konstrukciji, koja mora imati minimalni nagib od 2 %, inače postoji opasnost od zadržavanja vode, koju ne može nijedna hidroizolacija spriječiti. Ono što im je zajedničko jest 1. da konstrukciju najprije treba premazati ibitolom, 2. iza kojeg slijedi bitumenska traka za izvedbu parne barijere ako ona nije napravljena s unutarnje strane objekta. S obzirom na zahtjeve, na krov se ugrađuje između 10 i 25 cm izolacije od stiropora 3. koji je kaširan krovnom ljepenkom 4. Završni sloj krova izvodi se u dva sloja bitumenske trake, pri čemu se prvi točkasto zavari na izolaciju, a drugi je u potpunosti zavaren.

Čepasta folija

Čemu služi čepasta folija?

Čepasta folija izrađena je od polietilena visoke gustoće. Vodonepropusna je i otporna na tlak. Čepići stvaraju dvostruki sloj, te čepastu foliju drže na udaljenosti od površine koju želimo zaštititi. Čepastu foliju upotrebljavamo za hidroizolaciju temelja i potpornih zidova, fasade uz kontakt sa zemljom i kod visokih greda.

Čepasta folija – cijena

Koliko košta čepasta folija? Cijena čepaste folije ovisi o tome kupujete li je kao fizička ili kao pravna osoba. Isto tako na cijenu čepaste folije utječe i količina. Cijena čepaste folije je 1,2 do 1,5 EUR/m².

Izotekt V4

Što je izotekt?

Izotekt ili Izotekt V4 je komercijalni naziv za bitumensku hidroizolaciju tvrtke Fragmat, a često taj izraz upotrebljavamo i za opći naziv bitumenske izolacije. Izotekt je napravljen od staklene mreže koja je obložena bitumenskom masom. Najčešće se upotrebljava za izolaciju zgrada, gdje se može položiti u jednom ili više slojeva. Polaganje izotekta odvija se slično kao i polaganje bitumena – i izotekt varimo i prekrivamo preklopima.

Izotekt – cijena

Koliko košta izotekt? Cijena izotekta debljine od 3,6 mm je 4 – 5 EUR/m², bez troška ugradnje. Ako ga kupujete kao fizička osoba, računajte na dodatnih 22 % poreza.