• DUGOGODIŠNJEIskustvo
  • BRZINAi efikasnost
  • VRHUNSKIRadovi

Hidroizolacija temelja

Neadekvatno izvedeni odvod oko vašeg doma može negativno utjecati na temelje kuće. Loša odvodnja može ozbiljno oštetiti temelje i ugroziti strukturu kuće. Primjerice, u slučaju kad voda teče prema kući umjesto dalje od nje govorimo o prilično loše izvedenom odvodu. Za rješavanje ovakvih problema morate se obratiti stručnjacima, jer samoinicijativno popravljanje može vas skupo koštati.

Vrući suhi vjetar i visoke temperature uzrokuju smanjenje tla ispod temelja. Samim time, temelji nisu više toliko dobro podržavani, tako da je neminovno pomicanje i slijeganje temelja. U slučaju
kad se to dogodi, neminovno je i stvaranje pukotina duž cijele strukture. Redovito zalijevanje travnjaka održava optimalnu razinu vlage te ujedno smanjuje mogućnost neadekvatnog podržavanja temelja.

Količina vode utječe na stanje temelja

S druge strane, pretjerana količina vode također utječe na stanje temelja. Primjerice, topljenje snijega uzrokuje nakupljanje veće količine vode. Ako na temeljima vaše kuće postoji ijedna pukotina, velika je vjerojatnost da voda pronađe put do unutarnjih zidova. Hidroizolacija temelja je obavezna, jer hidroizolacijom štitimo građevinu od prodora vode i vlage u objekt.

Temelj zahtjeva specifičnu zaštitu

Temelji su sastavni dio građevine i zahtijevaju specifičnu zaštitu od vlage prisutne u tlu, podzemnih voda, tekućina u konstrukciji (ako ona služi kao spremnik vode ili bazen) i slično. Vlaga je uvijek prisutna u tlu, kao i podzemne vode koje se mogu povremeno ili stalno mogu pojavljivati u okolini temelja, stoga je neophodna zaštita temelja od kapilarne vlage i prodora vode kvalitetnom horizontalnom i vertikalnom hidroizolacijom.

Kod izgradnje stambenih i drugih objekata hidroizolaciji temelja potrebno je posvetiti posebnu pozornost i pridržavati se propisa i preporuka struke kod njezinog izvođenja, jer nekvalitetno izvedena izolacija temelja može biti uzrokom brojnih problema i izazvati velike poteškoće, a kasnije i zahtijevati da se obavi sanacija temelja.

Kontaktirajte nas

Trebate savjet ili konzultacije sa stručnjacima?

Obratite nam se s povjerenjem