• DUGOGODIŠNJEIskustvo
  • BRZINAi efikasnost
  • VRHUNSKIRadovi

Objekti izravno izloženi vlazi

Hidroizoliranje je proces izvedbe vodootporne barijere na objektu ili strukturi. Na taj način konstrukcija ostaje zaštićena od vode i vlage. Hidroizolacija je obavezna na svim dijelovima objekta koji su ispod razine zemlje ili onim dijelovima izloženim vanjskim djelovanjima. Kod stambenih i poslovnih objekata najčešće se hidroizoliraju temelji, podrumi, balkoni i terase, krovovi i mokri čvorovi, a postoje i objekti koji se cijeli hidroizoliraju kao tuneli, mostovi i tuneli.

Tuneli, mostovi i vijadukti, koji se najčešće koriste za prometne svrhe, su građevine koje su izravno izložene vodi i vlazi iz okolnog tla.

Hidroizolacija tunela

Budući da je uloga tunela značajna obavezno je konstrukciju tunela zaštititi kako bismo produžili trajnost objekta i pridonijeli sigurnosti korištenja. Poznavajući destruktivno djelovanje koje voda ima na betonske konstrukcije, obavezno je izvođenje adekvatne hidroizolacije tunela. Isto vrijedi i kod mostova i vijadukta.

Tunel se najčešće hidroizolira podzemnim PVC membranama. Hidroizolacijske PVC membrane koje se koriste moraju biti otporne na korijenje i stalno prisustvo vlage, također moraju bit prilagodljive zahtjevnim uvjetima ugradnje koji su prisutni kod gradnje tunela i ostalih podzemnih objekata.

Hidroizolacija Mostova i Vijadukta

Hidroizolacija mosta mora spriječiti pristup vode dijelovima konstrukcije i eliminirati njeno nepovoljno agresivno djelovanje. Hidroizolacija mosta se sastoji od osnovnog ili podložnog premaza, izolacijskog sloja i zaštitnog sloja, a izvodi se na horizontalnim i vertikalnim plohama.

Vijadukti su oblik mostova koji su međusobno povezani u nizu malih raspona. Koriste se na kopnu ili preko vodenih tijela kako bi se olakšalo kretanje ljudi. Kada su vijadukti izgrađeni na kopnu, oni se koriste u veznim područjima iste visine koja se ne mogu izravno preći.

Način izrade i kvaliteta hidroizolacijskih materijala i sustava direktno utječu na upotrebljivost i trajnost konstrukcija u eksploataciji. Zbog toga je izbor odgovarajućeg materijala za hidroizolaciju jednako važan kao i njegova pravilna ugradnja.

Kontaktirajte nas

Trebate savjet ili konzultacije sa stručnjacima?

Obratite nam se s povjerenjem