• DUGOGODIŠNJEIskustvo
  • BRZINAi efikasnost
  • VRHUNSKIRadovi

Pojava kapilarne vlage

Vlaga je jedan od najvećih problema u svakom stambenog ili poslovnom objektu. Tzv. kapilarna vlaga razlikuje se od uobičajene pojave vlažnih zidova. Riječ je o relativno rijetkom obliku vlage koji djeluje na zidove građevina na kojima nije napravljena ili kvalitetno izvedena hidroizolacija. Iako je kapilarna vlaga karakteristična za stare objekte, budući da građevinari u ondašnje vrijeme nisu bili upoznati s bitumenom i ostalim vodonepropusnim materijalima, može nastati i u novogradnji i to u slučajevima loše izvedene, oštećene ili dotrajale hidroizolacije.

Jedan od najčešćih znakova koji ukazuju na pojavu kapilarne vlage jesu vlažne mrlje uzrokovane isparavanjem vode i djelovanjem soli iz tla. Vlažne mrlje su obično žućkaste ili smeđe boje, a primijetit ćete ih na visini do 1 metra iznad lajsne.

Prodiranje duboko u zidove

Ako u sobama imate tapete, kapilarna vlaga može ih načeti i uzrokovati njihovo odljepljivanje. Obično ćete najprije primijetiti labavi početak tapete negdje uz rub lajsne. Kao i kod mnogih oblika vlage, kapilarna vlaga ima potencijal da uzrokuje trulež u drvu s kojim dolazi u kontakt. Obratite pažnju na eventualno napuknute rubove ili stvaranje gljivica. Pripazite i na eventualno oštećenu boju.

Ako uočite pojavu crne plijesni koja se javlja iznad razine lajsne, to je jasan znak da postoji neki oblik vlage na tom dijelu zida. Ako dopustite da problem kapilarne vlage traje predugo, ona će prodrijeti duboko u zidove. Osim tapeta i boje, počet će labaviti i lajsne ili će se mijenjati pod utjecajem visoke koncentracije minerala i kristala koji dolaze iz zemlje i završavaju u vašim zidovima.

Plijesan i gljivice

Plijesan i gljivice stvaraju vrlo nezdravu okolinu za vas i vašu obitelj. Mogu utjecati na dišni sustav ili prouzročiti brojne druge zdravstvene probleme kao što su alergije ili astma. Osim toga, vlažni zidovi također privlače komarce, mrave i druge štetočine.

Najučinkovitiji način tretiranja kapilarne vlage je injektiranje namjenskih masa. U ovom slučaju najbolja je trajno elastična umjetna smola koja sprječava kapilarno penjanje vlage po zidovima. Smola se ubrizgava ručno ili automatski u posebno postavljene rupe u mortu. Osim toga, smolom se zatvaraju i postojeće rupe u fasadama, zidovima i betonskim pločama.

Kontaktirajte nas

Trebate savjet ili konzultacije sa stručnjacima?

Obratite nam se s povjerenjem