• DUGOGODIŠNJEIskustvo
  • BRZINAi efikasnost
  • VRHUNSKIRadovi

Problem vlage u zidovima

Neki domovi imaju problema s vlagom samo u određeno doba godine kao što je, primjerice, proljeće. Topi se snijeg, otiču podzemne vode i sl. Drugi stanovi imaju problema s vlagom tijekom cijele godine. Postoje i situacije kada vlaga predstavlja problem samo u jednoj prostoriji. Iako može biti riječ o manjoj sobi, ostavi i sl., vlagu nikada ne smijete zanemariti jer se može proširiti na ostale dijelove stana.

Kondenzacija na unutarnjoj strani prozora, kapljice vode na prozorskoj klupčici ili prisutnost magle ili pare na staklu tipični su znakovi da je u prostoriji previše vlage. Nakupljanje vlage na prozorskoj dasci može uništiti stolariju, osobito ako je drvena te uzrokovati pojavu plijesni. Ovo je česta situacija u kuhinjama i kupaonicama kada nemate pravilno izvedenu ventilaciju prostora

Štetnost vlage

Budući da se para diže, problemi s vlagom često se manifestiraju na stropovima ili u kutevima zidova. Primjerice, kupaonice koje nemaju učinkoviti sustav ventilacije za preusmjeravanje vlage i pare, obično su pogodnije za razvoj plijesni. Plijesan može rasti na zidu, na stropu, ispod ili oko WC-a, iza ili pored tuš kabine ili kade. Problemi s odvodom također mogu uzrokovati probleme s vlagom. Višak vlage uzrokuje razvoj crne plijesni koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Važnost provjetravanja stana

Redovno provjetravajte stan. Posebno područja koja stvaraju vlagu kao što su kuhinje i kupaonice. Ostavite ventilaciju uključenu na duže vrijeme, posebno kada se tuširate ili kada kuhate. Zidove možete zaštititi termo premazom protiv pojave kondenzacije i nastanka gljivica i plijesni.

Kontaktirajte nas

Trebate savjet ili konzultacije sa stručnjacima?

Obratite nam se s povjerenjem