• DUGOGODIŠNJEIskustvo
  • BRZINAi efikasnost
  • VRHUNSKIRadovi

Pri izgradnji nove ili renovaciji stare kupaonice, najveću pažnju poklanjamo onom estetskom i vidljivom dijelu kao što su pločice, namještaj ili tuš kabina. Pri tome zaboravljamo na važnost
skrivenih komponenti koje nam ne služe u svakodnevnoj upotrebi, npr instalacije i hidroizolacija. Kao što je važno da su sve cijevi ispravno i kvalitetno ugrađene kako kasnije ne bi došlo do pucanja, isto tako je važno pravilno zaštititi svoju kupaonicu od vode i vlage kojima je svakodnevno izložena. Ova gore narodna poslovica savršena je baš za hidroizolaciju u kupaonici!

Šteta koju mogu izazvati voda i vlaga na objektu je uistinu velika, a sanacija skupa i komplicirana, i često uključuje razbijanje pločica, pomicanje elemenata u kupaonici i slične zahvate. Iz tog razloga savjetujemo da u startu odvojite novce za pravilnu hidoizolaciju, baš kao i za svaki drugi dio bez kojega ne možete izvesti renovaciju.

Najučinkovitiji je princip sprječavanja prodora vode u slojeve estriha i zidova ugradnjom hidroizolacije ispod završne obloge, najčešće od keramike. Proizvodi koji se pritom koriste moraju biti kvalitetni,
jednostavni za ugradnju i naravno, moraju se upotrijebiti prema pravilima struke (ne 'samo malo', već u sloju u kojem se to preporučuje).

Pravilna hidroizolacija izvodi se u 3 koraka:

➠ prvo se prostorija premaže prajmerom, koji prodire duboko u podlogu i na taj način ju ojačava, te
ujednačava njeno upijanje. Nanosi se direktno na cementni estrih, beton ili mortove koji su na bazi
cementa;

➠ sljedeći korak je nanošenje prvog sloja hidroizolacijskog premaza, koji mora biti otporan na stajaću
vodu i razne vanjske utjecaje. Upravo ovaj korak je najvažniji u cijelom postupku i mora biti izveden
kvalitetno.

➠ posljednja faza je postavljanje drugog sloja premaza, brtveće trake te mrežice (po potrebi, za
velike površine). Trakom treba ojačati spojeve između podova i zidova, oko kade ili tuš kade (zid-zid),
te na bilo kojem drugom mjestu koje bi moglo biti ugroženo.