• DUGOGODIŠNJEIskustvo
  • BRZINAi efikasnost
  • VRHUNSKIRadovi

Eifikasno rješenje hidroizolacije balkona

Balkoni su izloženi kiši, snijegu, suncu i velikim toplinskim promjenama. Svi ti utjecaji na veliku kušnju stavljaju hidroizolaciju. Vlaženje ili curenje vode u prostorije ispod balkona ili terase problem je koji se često javlja. Efikasno rješenje za te probleme je ugradnja fleksibilnog polimer-cementnog hidroizolacijskog premaza.

Primjena je brza i jednostavna, a moguće ga je nanositi na nove i postojeće podove balkona ili terasa na kojima je već obloga od kamena ili keramike (nije potrebno razbijanje).

Postavljanje hidroizolacije

Često pri obilascima gradilišta nailazimo na slučajeve gdje je završna obloga od keramike ili kamena postavljena bez prethodne pravilne hidroizolacije. U većini slučajeva probleme uzrokuju loša izvedba detalja, neadekvatno ugrađeni materijali i štednja na kvalitetnim materijalima.

Postavljanje hidroizolacije na armirano betonsku ploču, prije betona za pad ili estriha je među češćim greškama, iako se na prvi pogled stječe dojam da je izolacija pravilno izvedena. Osnovno pravilo je izveđenje hidroizolacije na sloju koji je u padu. Kod izvođenja estriha iznad hidroizolacije, zbog oscilacija temeparature i vlažnosti, postepeno se oštećuje struktura estriha.

Važnost kvalitetne hidroizolacije

Zagrijana površina keramičkih pločica se ljeti širi u svim smjerovima i bez obzira na kvalitetu ljepila, nastaju oku nevidljive mikropukotine u fugama. Istovremeno se širi i estrih ili beton za pad, postepeno se odvajajući od hidroizolacije postavljene na a.b. ploču. Zimi se snizi temperatura i padne kiša, a slojevi se tada stežu u svim smjerovima. Mikropukotine se povećavaju, a kroz njih vlaga i voda polako prodiru pri čemu se estrih ponaša kao spužva, upijajući vlagu do potpunog zasićenja. U zimskom periodu kada se temperature spuste do točke smrzavanja, zaleđena voda povećava volumen, pa tako zarobljena u mikropukotinama fuga, dilatacijama i estrihu razara slojeve. Ukoliko se odmah i ne uoči oštećenje, ono je vidljivo nakon nekoliko ciklusa zamrzavanja i odmrzavanja – pojave se pukotine u fugama i na spojevima, a pločice se odlijepe ili čak otpadnu.

Osim ovakvih šteta, na unutarnjim dijelovima objekta se zna vidjeti kapilarno dizanje vode, najčešče kod većih vrata, kliznih vrata, uz špalete. Nestručna izvedba hidroizolacije dovodi do prodora vode na spoju terase sa objektom, a popravak je nemoguć bez potpunog skidanja završnog sloja i estriha. To je razlog zašto se sama hidroizolacija balkona i sanacija istog izvodi kvalitetnim polimercementnim ili poliuretanskim sustavom.

Kontaktirajte nas

Trebate savjet ili konzultacije sa stručnjacima?

Obratite nam se s povjerenjem