• DUGOGODIŠNJEIskustvo
  • BRZINAi efikasnost
  • VRHUNSKIRadovi

Spriječavanje prodora vode

Kod hidroizolacije terasa potrebno je ugraditi hidroizolaciju ispod završne prohodne obloge. Na taj način sprječavamo prodor vode u beton u padu i s tim povezane probleme kod zamrzavanja vode u zimskom periodu i njenog isparavanja u toplijem dijelu godine.

Hidroizolacija, koja se ugrađuje na beton u padu, treba biti prilagođena niskim zimskim temperaturama, otporna na stajaću vodu, niske i visoke temperature i na cikluse odmrzavanja i smrzavanja.

Važnost hidroizolacije terase

Hidroizolacija terase jako je važna zbog česte izloženosti kiši, snijegu, suncu i velikim toplinskim promjenama. Tradicionalni pristup hidroizolaciji ugradnjom bitumenskih hidroizolacijskih traka, ne jamči trajno rješenje. Bitumenske trake ugrađuju se ispod estriha jer su osjetljive na promjene ljeto/zima kad se bitumen topi ili stvrdnjava, a na njih nije moguće izravno lijepiti završnu oblogu od keramike ili kamena. Takva ugradnja hidroizolacije omogućava prodor oborinske vode kroz fuge pločica ili kamena u estrih gdje se ona zadržava i zamrzavanjem drobi estrih ili pak izaziva kristalizaciju na fugama zbog isparavanja zaostale vode.

Kako bi se izbjegle takve štete preporučuje se ugradnja hidroizolacije iznad estriha u padu, a to je moguće učiniti na novim terasama i balkonima kao i prilikom sanacije postojećih koji propuštaju vodu.

Polimercementni premaz

Hidroizolaciju terase, u velikoj većini slučajeva, izvodimo koristeći polimercementni premaz, visoko fleksibilni, dvokomponentni hidroizolacijski premaz otporan na stajaću vodu, niske i visoke
temperature, na kontinuirane cikluse odmrzavanja i smrzavanja te UV zračenje. Aplikacija je brza i jednostavna, a moguće ga je nanositi na nove i postojeće podove terasa na kojima je već obloga od kamena ili keramike.

Priprema podloge je vrlo važna jer o njoj ovisi konačna učinkovitost hidroizolacije. S podloge terase treba odstraniti bilo kakve nečistoće i labave dijelove, a sve neravnine zagladiti reparaturnim mortom.

Kontaktirajte nas

Trebate savjet ili konzultacije sa stručnjacima?

Obratite nam se s povjerenjem